Home > Euraziatische Lynx

Euraziatische Lynx

De wetenschappelijke naam van de Euraziatische lynx is de Lynx lynx. Deze soort lynx heeft een zeer herkenbaar uiterlijk. Deze soort heeft hoge poten, een korte staart met zwarte punt en zeer herkenbare bakkebaarden. Ook heeft deze lynx natuurlijk weer pluimen op zijn oren. De vacht van de Euraziatische lynx is lichtbruin van kleur met verscheidene lichtere vlekken. Deze lynx is ongeveer even groot als de Canadese lynx, maar ze zijn wel ongeveer 10 kilo zwaarder.

Ook deze lynxen leven alleen. Iedere lynx heeft zijn eigen territorium. Het territorium mag alleen betreed worden door de vrouwelijke lynxen. Jagen doen ze ook alleen. Dit gebeurd vooral bij het ondergaan van de zon. Ze jagen op veel verschillende diersoorten. Ze jagen zowel op knaagdieren als vogels, maar ook jagen ze op grotere hoefdieren zoals herten. Zo’n groot hoefdier kunnen ze niet in één keer opeten. Vaak bedekken ze het dier dan met bladeren zodat andere roofdieren het beest niet zien liggen. De lynx komt dan meerdere dagen terug om van dezelfde prooi te kunnen eten.

Ook de Euraziatische lynx plant zich voort. Dit is dan ook de enige tijd dat mannetjes en vrouwtjes samen komen. De paartijd van de Euraziatische lynx loopt van januari tot en met februari. Na een draagtijd van 70 tot 75 dagen worden de jongen geboren. Er worden meestal één tot vijf jongen geboren. In het begin helpt de vader van de jongen ook mee. Dit doet hij door het zoeken van voedsel voor de jongen. Na één jaar verlaten de lynxen ook hun moeder en leven ze weer alleen.

De Euraziatische lynx leeft vooral in gebieden die goed begroeid zijn met bomen en struiken. Soms geven ze ook de voorkeur aan rotsachtige gebieden. Je vindt de Euraziatische lynx dan ook in onder andere Europa, Azië en in gebergtes. Tegenwoordig leven er echter steeds minder lynxen in Europa. Ze zijn bewust gedood, omdat de lynxen door het jagen te veel andere diersoorten zou doden. Daarom wordt deze lynx momenteel op de meeste plekken als een beschermde diersoort beschouwd. Ze beginnen dan ook weer langzaam terug te komen.