Home > Canadese Lynx

Canadese Lynx

Deze katachtige komt het meest voor in onder andere Alaska en Canada. Het zijn bosbewoners. Deze lynx lijkt erg veel op de Euraziatische lynx. Ze zijn even groot, maar de Canadese lynx is minder zwaar. Sommige mensen beschouwen deze twee lynxen dan ook als familie van elkaar. De wetenschappelijke naam van de Canadese lynx is Lynx canadensis of Felis canadensis. De Canadese lynx is een dier dat vooral ’s nachts leeft. Overdag rust hij op een beschutte plek. In de nacht gaan ze op zoek naar voedsel, maar ze leven wel alleen. Alleen tijdens de voortplantingstijd komen ze naar elkaar toe. Er zijn vaak meerdere mannetjes voor één vrouwtje. De zwangerschap van de lynx duurt ongeveer 63 tot 70 dagen en dan worden er ongeveer 1 tot 6 jongen geboren. Ze planten zich maar één keer per jaar voort.

De lynx heeft een grijs/bruine vacht met hele brede poten. Het dier heeft een korte staart en oren met zwarte pluimen. De lynx wordt rond de 80 cm groot en 25 cm breed en is ongeveer 10 tot 15 kilo zwaar. De mannetjes zijn echter wel groter dan de vrouwtjes. Onder hun poten zitten haren. Deze haren zorgen ervoor dat ze gewoon over de sneeuw kunnen lopen zonder dat ze erdoorheen zakken. Het is voor de Canadese lynx dan ook makkelijker om een prooi te vangen, omdat ze de prooi makkelijk kunnen besluipen.

Het voornaamste voedsel van de Canadese lynx is de Amerikaanse haas. Het is de enige katachtige die eigenlijk maar op één diersoort jaagt. Wanneer er te weinig Amerikaanse hazen te vinden zijn eet de lynx ook vogels, muizen en dieren die niet groter zijn dan een hert.

Natuurlijk heeft de Canadese lynx zelf ook vijanden. Vooral wolven, poema’s en andere roofsoorten jagen op de lynx. Verder worden de Canadese lynxen ook door de mens bedreigd. Ze worden namelijk gedood vanwege hun pels.